Hvordan lage en nettside så profesjonelt som mulig

Selvsagt vil du gjerne ha en personlig nettside. Det er ingenting som er kjedeligere enn en nettside som ligner på tusen andre sider. Dessuten må nettsider være unike for å bli lagt merke til, ellers forsvinner de bare i mengden. Men samtidig som du vil ha en personlig nettside, vil du nok ikke ha en amatørmessig nettside. Den bør se profesjonell ut. Det er i hvert fall lettere å trekke til seg lesere hvis nettsiden virker profesjonell. Her er noen tips til hva du bør tenke på.

 

Tenk brukervennlighet først


Det første en besøkende legger merke til hos en nettside, er hvor brukervennlig den er. Du har kanskje selv irritert deg over nettsider der teksten er kryptisk og uforståelig, og det er nesten umulig å finne fram til det du leter etter. Kanskje du må klikke i mange minutter bare for å kjøpe et par sokker. Dette blir brukerne selvsagt fort lei av, og de kommer neppe tilbake til siden igjen etter første besøk. Hvis du noen gang har besøkt en slik side, vet du at brukervennlighet er viktig. Sørg for at det er lett å finne fram på nettsiden din, og bruk et forståelig språk. Tenk også på at teksten skal være godt synlig mot bakgrunnen, og at fonten virker profesjonell. Og for all del ikke overøs siden med en mengde grafikk og animasjoner. Det blir bare rotete.

Fokuser på bra innhold

 

Innholdet er det viktigste på en side, og det gjelder å by på kvalitet. Det finnes utallige nettside som byr på dårlig og elendig innhold. Ikke vær en av dem. Lag gode artikler som er lette å lese. Gjør siden interessant, og oppdater den ofte. Hvis du ikke har tid til å oppdatere den så ofte som du burde, kan du be venner eller kollegaer hjelpe deg, eller betale noen for å skrive et par innlegg. Men sørg for at gjesteskribentene byr på godt og leseverdig innhold.

Tilpass språket til brukergruppen


Ikke prøv å lage en nettside både for professorer og småbarn. Det funker ikke. Avansert språk fungerer heller ikke for vanlige lesere. Hvis nettsiden er rettet mot vanlige forbrukere bør språket være lettlest og ikke inneholde altfor mange fremmedord. Skal du skrive for professorer og vitenskapsfolk, må du bruke fagspråk, og da bør du selvsagt også vite hva du skriver om. Hvis du later som du vet noe, men egentlig ikke vet hva du snakker om, kommer selvsagt fagfolkene til å avsløre deg.

Ikke kast bort brukernes tid


Folk som besøker en nettside er ofte på leting etter noe. Gjør det lett for dem å finne fram. Lag en velkomstside som forteller hva siden handler om, og gjør det raskt og kortfattet. Hvis du vil skrive mer dyptgripende om et tema, så gjør det på en av undersidene. Tenk på velkomstsiden som et slags omslagstekst på en bok. Du skal bare fortelle hva siden (eller boka) handler om, slik at brukerne raskt kan avgjøre om dette er en side for dem eller ikke.