Feil nybegynnere gjør med webdesign

Du kan gjøre veldig mye spennende med webdesign, og det er kanskje derfor mange nybegynnere lesser på siden altfor mye unødig design. Nybegynnere vil gjerne bruke alle verktøyene de har i skuffen samtidig, og da kan det ende opp med komplett kaos. For mye design på en og samme side gjør at siden blir veldig vanskelig å finne fram på. Gjør det heller enkelt, og spre designideene utover flere sider.


Fargekaos


Fargekaos er en veldig vanlig feil mange gjør. Men en nettside ser mest elegant ut dersom du holder deg til et fåtall farger. Skal det være bilder på siden, er det enda viktigere at selve bakgrunnen er enkel og nøytral. Det virker kanskje kjedelig med hvit bakgrunn, men det er faktisk det som fungerer best. Mørke bakgrunnsfarger gjør det vanskelig å lese skriften, og da blir siden mindre brukervennlig. Hvis du absolutt må ha farge på bakgrunnen, så velg en veldig lys nyanse.


Feil skrifttype


Det finnes også utrolig mange skrifttyper og skriftstørrelser å velge blant. Mange av dem er både fantasifulle og morsomme, men det betyr ikke at de egner seg til en nettside. Hold deg til skrifttyper som er lette å lese, og ikke bruk altfor liten skrift. Det er ikke meningen at folk skal sitte med forstørrelsesglass for å lese teksten. Har du mye du skulle ha sagt, så fordel heller teksten over flere undersider. Ikke krymp skriften for å få inn mest mulig på samme side.


For mye informasjon samtidig


Velkomstsiden din skal ikke inneholde all informasjonen du tenker å legge ut på siden. På forsiden legger du bare ut hovedinformasjonen, slik aviser og nyhetssider på nettet bare legger ut overskriftene på forsiden. På den måten kan brukerne raskt se om nettsiden din er noe for dem, og de som vil lese mer, kan enkelt klikke seg videre til det de vil lese mer om.


Ingen avsnitt


Husk å dele opp teksten i avsnitt. Hvis du skriver alt sammenhengende, uten å gi leserne pauser og luft, blir teksten tunglest. Det betyr dårlig brukervennlighet. Bruk avsnitt og lag luft mellom linjer og avsnitt. Ikke vær redd for å skrive korte avsnitt. Det er mye bedre med mange små avsnitt enn en lang, sammenhengende tekstblokk.


Bildekaos


Du må heller ikke klaske på med dusinvis av bilder, grafer, animasjoner og skjemaer. Hold deg til et par bilder på hver side. Og ikke legg bildene inn i selve teksten. Da blir teksten hakket opp, og det blir vanskeligere å lese. Mange bilder i teksten bremser lesehastigheten. Legg bildene utenfor teksten, og sørg for at de bildene og grafene du har med faktisk er viktige for å forstå sidens informasjon. Hvis bildene egentlig er unødvendige, bør du redusere bildebruken til et minimum.


Ingen kategorier


Mange nybegynnere glemmer også å lage egne kategorier på nettsiden. Da kan det bli vanskelig for brukerne å finne fram. Del inn undersidene i ulike kategorier, og lag en liste over kategoriene, som brukerne kan klikke på for å komme seg til kategoriene.