online2.png

Online Marketing

Online Marketing, eller markedsføring på nettet, har blitt et stadig viktigere verktøy for foretak når de skal selge produkter og tjenester. Markedsføring på nettet kan brukes alene, eller sammen med andre former for markedsføring. Det vanligste er fortsatt å kombinere ulike former, men noen kampanjer blir bare kjørt på nettet.


Ulike typer markedsføring på nett


Det er flere måter å bruke markedsføring på nettet. En av de vanligste formene er helt vanlig reklame som popper opp på nettsidene. Slik reklame kan være generell, det vil si reklame som er rettet mot alle brukere, eller den kan være rettet mot bestemte brukere. Reklamebannere kan legges øverst på nettsidene, og reklamen har ofte noe å gjøre med sidens innhold. Bilsider vil inneholde mye bilrelatert reklame, og dyresider inneholder kanskje reklame for hundemat og kattemat. Slike reklamebannere finnes både hos nettaviser og på blogger, og er med på å finansiere nettsiden. Enkelte bloggere tjener gode penger på å legge ut reklame for foretak.


Reklame kan også sendes ut som e-post, nesten som reklameflyere i posten. Denne reklamen har derimot lett for å havne i søppelposten, så foretakene foretrekker å sende reklame til folk som abonnerer på nyhetsbrevene deres. Det er mer sannsynlig at denne gruppen vil lese reklame i e-posten.


E n annen populær markedsføringsform er reklamefilmer på nettet. De kan sendes for eksempel før brukeren får se den videoen han eller hun er interessert i. For å hindre at brukeren hopper over reklamen, må brukeren som regel vente i noen sekunder før de kan klikke vekk reklamen.


Tilpasset markedsføring


Den store fordelen med reklame på nettet, er at foretakene kan rette reklamen mot bestemte kundegrupper. De trenger ikke å sende reklamen til tusenvis av folk som ikke er interessert i produktene deres. For å finne interesserte grupper, kan de enten rette reklamen mot folk i en bestemt aldersgruppe, eller folk med bestemte interesser. Du har kanskje lagt merke til at hvis du søker etter noe, så dukker det etterpå opp reklamer som er basert på søket ditt. Søker du etter juletre, kommer det reklame for juletrær. Søker du etter klær, kommer det reklame for klær. Dette er eksempler på hvordan nettreklame kan rette seg mot bestemte brukere. En person som har søkt på ordet klær, er kanskje interessert i å kjøpe klær, så han eller hun vil kanskje klikke på reklamen.


Sosiale medier


Sosiale nettsider gjør det enkelt å tilpasse reklamen til ulike grupper. Der kan foretakene til og med velge en bestemt aldersgruppe de vil sende reklamen til. Sosiale medier er også et fint sted for generell reklame, som reklame for mat og forbruksvarer, for de fleste nordmenn er jevnlig innom sosiale medier. Dermed kan foretakene nå ut til store brukergrupper. Mange foretak har også egne Facebookprofiler, og alle som legger dem til som favoritter, får oppdateringer fra foretaket. På den måten har foretaket enkel tilgang til tidligere kunder, og kan informere dem om nyheter og kampanjer.

 


Affiliate markedsføring


Det har også blitt populært å bruke såkalte affiliates. En affiliate er en nettbruker som får betalt for å legge ut lenker til ulike foretak. Det er for eksempel vanlig at bloggere legger ut slike lenker, og får betalt dersom noen kjøper noe via den aktuelle lenken. På denne måten kan markedsføringen også tilpasset bestemte grupper. For eksempel vil rosabloggere ha mange jenter og unge kvinner som lesere, og dette er et perfekt sted å markedsføre sminke, klær og lignende. Nettcasinoer er også flinke til å bruke bloggere og affiliate markedsføring.


Markedsføring på nettet er nyttig, men skal du nå bredt, bør du kombinere den med tradisjonell reklame.